paperLetölthető dokumentumok és fájlok az aQrate Kft. honlapján:
- céginformációs fájlok
- munkák bemutatása
- általános ismeretterjesztő cikkek, bemutatók, előadások
- tudományos cikkek és előadások

Megjegyzések:
- Szerzői jogok fenntartva! A dokumentumok szabadon letölthetők és nyomtathatók, de felhasználhatóságuk a szerzői jogok fenntartásával korlátozott, jövedelemszerzésre csak a szerző kifejezett írásos beleegyezésével használhatók; a gondolatok szövegrészletek vagy ábrák felhasználása csak megfelelő hivatkozásokkal megengedett.
- A dátumok a dokumentumok létrehozásának vagy publikációinak időpontját jelölik.
- Egyes dokumentumok (cikkek) a cikket közlő folyóirat honlapjára mutató hivatkozásokkal érhetők csak el.
- Az angol nyelvű publikációk az angol nyelvű oldalakról érhetők el.


Céginformációs fájlok

2010.05.21. "Fürjes Andor Tamás, szakmai önéletrajz" (39kB pdf)

Munkák bemutatása

2006.04.27. "Kihívásokkal küszködő terem megoldást keres - és talált" - A Budapesti Kongresszusi Központ Pátria terme felújításának akusztikai szempontjairól, az elért eredményekről szóló cikk a mérési eredmények bemutatásával. Tervező, szerző: Fürjes Andor Tamás (900kB pdf)

2003.09.15. "Hangtechnikai és akusztikai laboratórium építése a BME informatikai épületében" - A BME új informatikai épületébe költözött a Híradástechnikai tanszék, ezért a "régi" St. épületben meglévő laboratórium helyett az új, akusztikai kialakításra felkészítetlen épületben kellett a kutatási és oktatási laboratóriumot felépíteni. Tervezők: Fürjes Andor Tamás, dr. Augusztinovicz Fülöp. Szerző: Fürjes Andor Tamás (530kB pdf)

2006.03.24. "HM01 mérési jelentés (kivonat)" - Szuterén-helyiségből kialakított házimozi helyiség kivitelezését és a hangrendszer beállítását követően történt mérések eredményeit bemutató jegyzőkönyv. Tervező, szerző: Fürjes Andor Tamás (960kB pdf)

2006.02.09. "HM02 mérési jelentés (kivonat)" - Tetőréri szobából kialakított házimozi helyiség kompromisszumok nélküli rendszertechnikával (full HD és 3D vetítés már 2006-ban, otthon!). A mérési jelentés a beállítást követően elért eredményeket mutatja be. Tervező, szerző: Fürjes Andor Tamás (987kB pdf)

2006.03.07. "HM03 mérési jelentés (kivonat)" - Nagy belmagasságú világos nappali szobában kialakított házimozi, stúdiószintű megszólalással. A mérési jelentés a beállítást követően elért eredményeket mutatja be. Tervező, szerző: Fürjes Andor Tamás (767kB pdf)

2009.06.10. "HM09 mérési jelentés (kivonat)" - A vidéki birtokon épült házban már az építést megelőzően a tervek része volt a házimozi helyiség, ezért a zaj- és rezgésvédelem nem csak utólagosan valósult meg a határoló szerkezetekben és a klimatizálásban. A mérési jegyzőkönyv a teljesen rejtett hangrendszer munkaközi beállítási eredményeit mutatja be. Tervező, szerző: Fürjes Andor Tamás (1026kB pdf)

2003.01.17. "Akusztikai tervezés egy rekonstrukciós feladat kapcsán" - A Zeneművészeti Egyetem történelmi épületében a Kamaraterem (vagy "Kisterem") felújítása a teljes épület rekonstrukciójától függetlenül is felmerült. A cikk a terem építészeti akusztikai felméréséről és eredményeiről számol be. Tervezők és szerzők: Borsiné Arató Éva, Fürjes Andor Tamás, dr. Augusztinovicz Fülöp, Nagy Attila, Csott Róbert. (432kB pdf)

2006.02.27. "Akusztika az új stúdióközpontban" - A Campona mellett épült Média Center Campona (MCC) stúdióközpont (RTL Klub székház) akusztikai tervezéséről. Tervezők: Törzsök István, Fürjes Andor Tamás. Szerző: Fürjes Andor Tamás. (463kB pdf)

2010.05.20. "A Művészetek Palotája audiovizuális rendszereinek tervezése" - A Művészetek Palotája nem csak funkcionálisan és a beépített technikák, de a tervezési metódus és a dokumentáció stílusa miatt is újdonságnak számított. A cikk a tervezett audio és video rendszerekről szól. Tervezők: Fürjes Andor Tamás, Törzsök István. Szerző: Fürjes Andor Tamás (cikk: 10131kB pdf, előadás: 4831kB pdf)

2009.11.04. "Audio és video rendszerek a megújuló történelmi épületben" - A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rekonstrukciójához készült audio és video rendszerek kiviteli terveiről. Tervezők: Fürjes Andor Tamás és Bárdos Tamás. Szerző: Fürjes Andor Tamás (7493kB pdf)

2009.11.04. "A történelmi épület rekonstrukciójával kapcsolatos zaj- és rezgésvédelmi koncepciók" - A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rekonstrukciójához készült kiviteli tervek zaj- és rezgésvédelmi koncepcióiról. Tervezők: Fürjes Andor Tamás, dr. Augusztinovicz Fülöp. Szerző: Fürjes Andor Tamás (3833kB pdf)

2011.04.02. "HL Stúdió mérési jelentés" - A HL Stúdió keverő-lehallgató helyiségének teremakusztikai kiviteli tervei alapján elkészült helyiség teremakusztikai méréséről szóló jelentés. Tervező, szerző: Fürjes Andor Tamás (1021kB pdf)

Általános ismeretterjesztő cikkek

2010.10.01. "Hangvilla: Tudástár: Akusztika" Az akusztika más szemszögből, zenészeknek, hanggal foglalkozóknak, érdeklődőknek.

2004.05.26. "Akusztika és dizájn" Általánosan elterjedt tévhit, hogy az akusztika vagy a koncerttermek "varázslatos" világát vagy a stúdiók és laboratóriumok "ipari" megjelenését jelenti. A cikkben a megjelenő esztétika és teremakusztikai tervezés kapcsolatáról esik szó. Szerző: Fürjes Andor Tamás. Megjelent: Médiatechnika (1117kB pdf)

2006.07.11. "Sötétítés a vetítővászon mögött" A Screen Research hangáteresztő vetítővásznak megismerése jelentette számomra az utolsó, de lényeges probléma megoldását abba az irányba, hogy a házimozik elérjék vagy meghaladják a "nagy" mozik hangulatát. A cikk a hangáteresztő vetítővásznak jellemző hibáját (fényáteresztés) kiküszöbölő hátsó árnyékolás ("Black Backing") lényegéről szól. Szerző: Fürjes Andor Tamás. Megjelent: Házi-Mozi.Hu (184kB pdf)

2007.09.12. "Elmélkedések és tanulságok az akusztikáról" A cikk az akusztika szemszögéből mutatja be a jól átgondolt tervezési és előkészítési folyamat jelentőségét. Természetesen szó esik arról is, hogy az akusztika miért nem egy ezoterikus "áltudomány"... Szerző: Fürjes Andor Tamás (103kB pdf)

2003.10.02. "A teremakusztika szerepe az építészeti akusztikában" A teremakusztikai tervezésre alig néhány szabvány szól, hazai jogszabály vagy rendelet nem hozza szóba, pedig a "fejlettebb" országokban már felismerték a teremakusztikai viszonyok jelentőségét például a tanterem minősége és használhatósága szempontjából. Szerző: Fürjes Andor Tamás. Megjelent: Építéstechnika (348kB pdf)

2004.05.06. "Akusztika - az utolsó láncszem" Tapasztalataim szerint még a legkritikusabb zenehallgatók sincsenek teljesen tudatában annak, hogy a hangsuárzótól a hallgató füléig mekkora szerepe van a teremakusztikai viszonyoknak. A házimozik megjelenése óta az ügyfelek nagy része már kér burkolatot, de akkor is elsősorban az esztétikai élmény miatt és nem azért, mert tudatában van a teremakusztikai hatásoknak. A cikk a házimozik teremakusztikai tervezésének szükségességét mutatja be. Szerző: Fürjes Andor Tamás. Megjelent: Házi-Mozi.Hu (820kB pdf)

2005.11.10. "Vetítővászon és hang" A vetítővászon a házimozik "színpadja", a látványt meghatározó elem, mégis csak kevesen gondolnak rá, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a hangzás és az esztétika szempontjából is. A cikk a Screen Research hangáteresztő vetítővásznainak szükségességéről szól. Szerző: Fürjes Andor Tamás. Megjelent: Házi-Mozi.Hu (274kB pdf)

2005.06.27. "Házimozi bemutató" Az első megvalósult házimozi munkánk tervezési és kivitelezési folyamatáról szóló cikk, bizonyítandó, hogy a házimozi az elvárások rengetegével együtt sem mítosz, hanem valóság. Szerző: Fürjes Andor Tamás. Megjelent: Házi-Mozi.Hu (1606kB pdf)

2006.07.10. "A maszkolható vetítővásznakról" A maszkolható vetítővászon a különböző képarányú műsoranyagok és megjelenítők találkozásából fakadó kompromiszzumok kiküszöbölésére alkalmas egyetlen eszköz, de egyelőre luxus-kategóriát képvisel. Szerző: Fürjes Andor Tamás. Megjelent: Házi-Mozi.Hu (291kB pdf)

2006.11.10. "A képarányok eredete" A különböző képarányok kialakulásának okáról és eredetéről. Szerző: Fürjes Andor Tamás. Megjelent: Házi-Mozi.Hu (123kB pdf)

2003.03.17. "A helyiségek alakja" A teremakusztikai tervezés egyik alapvetően meghatározó tényezője a helyiségek alakja. A cikk a helyiségek alakjának fontosságáról és hatásairól szól, hiszen nem minden helyiség követi a klasszikus "cipősdoboz" (shoebox) formát... Szerző: Fürjes Andro Tamás. Megjelent: Építéstechnika (450kB pdf)

2004.10.29. "Bemutatjuk - Juventus Rádió" A Juventus Rádió történetéről és műszaki hátteréről. Szerző: Fürjes Andor Tamás. Megjelent: Médiatechnika (270kB pdf)

2004.08.25. "Bemutatjuk - Katolikus Rádió" A Katolikus Rádió történetéről és műszaki hátteréről. Szerző: Fürjes Andor Tamás. Megjelent: Médiatechnika (172kB pdf)

2004.09.24. "Bemutatjuk - Soundmaster Stúdió" A Soundmaster Stúdió történetéről és műszaki hátteréről. Szerző: Fürjes Andor Tamás. Megjelent: Médiatechnika (409kB pdf)

2009.10.21. "Elemzési és tervezési módszerek a műszaki akusztikában: igények és lehetőségek" Állapotjelentés az akusztikai módszerekről, lehetőségeikről. Szerzők: dr. Augusztinovicz Fülöp, Fiala Péter, Fürjes Andor Tamás, Gulyás Krisztián, Márki Ferenc, Nagy Attila Balázs, Pfliegel Péter. Megjelent: Híradástechnika (848kB pdf)

Általános ismeretterjesztő előadások

2001.11.07. "Digitális jelfeldolgozás a rádiózásban" A Studiotech Kft. rendezésében zajlott "rádiós napok" egyik előadása a digitális jelfeldolgozás alapjairól és korlátairól, elsősorban rádiós szemmel. Szerző: Fürjes Andor Tamás (874kB pdf)

2005.05.03. "Duran Audio DDC és DDS hangsugárzó rendszerek" A Schauer Hungária Kft. felkérésére készült előadás a Duran Audio DSP-vel egybeépített hangsugárzóiról, a "line-array" rendszerekről általában, a Művészetek Palotájába telepített rendszerek kapcsán. Szerző: Fürjes Andor Tamás (3143kB pdf)

2003.10.15. "A teremakusztikai tervezés jelentősége az építészeti akusztikában" A Wienerberger felkérésére készült előadás a teremakusztikai kérdések áttekintéséről. Szerző: Fürjes Andor Tamás (2896kB pdf)

2006.02.24. "Tecsound anyagok használata hanggátló szerkezetekben" A Tecsound energiaelnyelő ("dübörgésgátló", rezgéscsillapító) anyagok használatáról és a hanggátló szerkezetekről általában. Szerző: Fürjes Andor Tamás (123kB pdf)

2010.11.08. "Építészeti akusztika a gyakorlatban" Általános áttekintő előadás posztgraduális építész hallgatóknak a győri Széchenyi Egyetemen. Szerző: Fürjes Andor Tamás (2334kB pdf)

2011.03.05. "Családi házak akusztikája a gyakorlatban" címmel általános, családi házat építőknek szánt áttekintő előadás az ézsé szeminárium meghívott előadójaként. Szerző: Fürjes Andor Tamás (2948kB pdf)

Tudományos publikációk (csak a magyar nyelvű)

1998. "Számítógépes teremakusztikai modellezés" Áttekintés abból az időből, amikor még újdonságnak számított a teremakusztikai viszonyokat a részletes geometria megadásával számoló számítógépes modellezés. Szerző: Fürjes Andor Tamás, Borsiné Arató Éva. (cikk: 136kB pdf)

2000. "Geometriai akusztikai módszerek a számítógépes teremakusztikai tervezésben" - Részletes áttekintés a jól ismert teremakusztikai jellemzőkről, számítási modellezési lehetőségekről és korlátokról. Szerző: Fürjes Andor Tamás. (előadás: 245kB pdf)

2001. "Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel" - Rövid áttekintés a teremakusztikai modellezésről abból az időszakból, amikor többek között a későbbi Művészetek Palotája Bartók koncerttermének koncepcionális tervein dolgoztunk... Szerző: Fürjes Andor Tamás. (előadás 305kB pdf)

2002. "Új akusztikai laboratórium az I épületben" - A BME Híradástechnikai Tanszékének új laboratóriumát bemutató előadás. Szerző: Fürjes Andor Tamás (előadás 351kB pdf)

2003. "Teremakusztikai méréstechnika" - Áttekintés a teremakusztikai paraméterekről és méréstechnikáról, az akkori lehetőségekről. Szerző: Fürjes Andor Tamás (előadás 477kB pdf)

2005. "Az energialecsengési kontúr használata" - A legtöbb teremakusztikai paraméter az energialecsengési görbéből származtatható, miközben a tervezés ezek arányosságait célozza. Az energialecsengési kontúr egy olyan egyszerű ábrázolás, ami egyszerre láttatja ezeket az arányosságokat, miközben kiszűrhetők a kevésbé lényeges részletek. Szerző: Fürjes Andor Tamás (cikk 1640kB pdf)

2006. "A visszacsatolásos teremakusztikai modell" - A jelentés egy olyan új modellt ír le, ami lehetővé teszi a teremakusztikai számítások egyszerűsítését és a számítógépes modellezés gyorsítását. A jelentés csak bevezető, a modell alkalmazásának vizsgálatáról külön cikk szól majd. Szerző: Fürjes Andor Tamás (cikk 92kB pdf)

2007. "Lehallgatási környezetek stúdióktól az otthonokig" - A hangfelvételi környezettől az otthoni környezetig sokféle hatás éri a hangot és több ponton csak korlátozottan lehet beavatkozni. Szerző: Fürjes Andor Tamás (cikk: 262kB pdf, előadás: 1428kB pdf)

2009. "Stúdióépületek akusztikai kérdései az ajánlások és szabványok tükrében" - A két részből álló cikksorozat a stúdiókomplexumok tervezésében és kivitelezésében szerzett tapasztalatokat foglalja össze. A cikk célja annak bemutatása is, hogy önmagukban a szabványok és ajánlások is mennyi bizonytalanságot hordoznak, és hogy ezeket hogyan lehet és kellene kezelnie a projektben résztvevő minden félnek. (Akusztikai Szemle 2009.III. és Akusztikai Szemle 2009.IV.)

2010. "Az MTV új stúdióépületének kivitelezéséhez kapcsolódó akusztikai tervmódosítás és tanulságai" - A cikk a stúdióépületekről szóló cikksorozatban felvetett problémákra tett javaslatok gyakorlati alkalmazásának eredményeit mutatja be az MTV új székház stúdióépületének áttervezése kapcsán. (Akusztikai Szemle 2010. 1-2. szám)