PAPERSAz aQrate Kft. honlapján a gyakran ismétlődő kérdések (GYIK) az aQrate Kft.-hez érkező kérdések válaszai és típushibák válogatott magyarázatai. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az akusztikai szempontok sajnos csak akkor merülnek fel, amikor már a probléma fennáll és zavaró. Az utólagos kezelés általában költségesebb és rosszabb hatásfokú, mint ha az eredeti szerkezeteket eleve megfelelően méretezve épültek volna be.

- Akusztikai fogalmak
- Általános kérdések
- Problémák, felvetések, válaszok


Akusztikai fogalmak

akusztika:
Az akusztika a rezgésekkel foglalkozó tudományág. A hang például levegőben terjedő rezgésnek tekinthető. A rezgések formája, tartománya, felhasználása, terjedési módja, stb. szerint az akusztika számos alkalmazott tudományágat is magában foglal. Az aQrate Kft. az építészeti akusztikai (zaj- és rezgésvédelem, teremakusztika) és elektroakusztikai tudományágakkal és tervezési szakágakkal foglalkozik.

építészeti akusztika:
Az épített környezet számos akusztikai vonatkozást érint. A legkülönbözőbb funkciók szomszédossága szükségessé teszi a zaj- és rezgésvédelem méretezését, egy helyiségen belül pedig az adott funkció megfelelő teremakusztikai komfort mellett tud érvényesülni.

elektroakusztika:
Az elektroakusztikai szakág az elektoakusztikus átalakítóktól (mikrofonok, hangszedők, stb.) a hangsugárzókig tartó rendszereket foglalja magába, a hangjelek feldolgozásával, rögzítésével, átvitelével együtt. Az így kialakuló "hanglánc" elejét és végét a teremakusztikai hatások figyelembe vételével együtt kell méretezni.

zaj- és rezgésvédelem:
isolation_logoA zaj- és rezgésvédelem célja a különböző hangterek (pl. szabadtéri területek, helyiségek) és környezetük közötti zavartalanság biztosítása. Akusztikai zavarnak minősül minden nemkívánatos rezgés és hang (zaj). Az akusztikai zavar lehet levegőben terjedő (léghang) vagy mechanikai jellegű (szerkezeti hang), és ezek a terjedés közben egymásba átalakulhatnak. Ezért fontos a zavar jellegétől és a határolások jellegétől függően minden lehetséges zavarterjedési mód csillapítása. Az építészeti akusztikában a zaj- és rezgésvédelem a födémek, homlokzatok, válaszfalak, nyílászárók, faláttörések, stb. méretezését jelenti.

teremakusztika:
room_acoustics_logoA hangtereket részben vagy egészben határolások veszik körül. A hangtérben megszólaló hangforrásból kiinduló hang a határolásokról visszaverődve a hangforrás közvetlen hangját egy másodlagos, a visszaverődésekből álló hang egészíti ki. Ez a természetes jelenség segít a hangtéren belül a tájékozódásban, a hangforrás és a mi hallgatási pontunk elhelyezésében. Zeneileg a visszaverődések felerősítik, kiegészítik a hangszerek vagy énekesek hangját, ezért meghatározzák többek között a hangtisztaság és a térérzet minőségét is. A teremakusztika a hangterek belső hangzásával foglalkozó szakág. Az építészeti akusztikában a teremakusztika a helyiségek és terek méretével, geometriájával, elrendezésével, berendezésével, burkolataival foglalkozó szakág.

hangsugárzó, hangszóró (tévesen: hangfal):
A köznyelvben "hangfal"-nak nevezik a hangszórókat vagy hangsugárzókat. A hangfal valójában egy idealizált elméleti elrendezés, amit a valóságban a dobozba épített hangszóró közelít. Ezt viszont helyesen hangsugárzónak nevezik. A doboz nélküli hangszóró éppen ezért még kevésbé nevezhető "hangfal"-nak.

hanggátló, hangelnyelő vagy rezgésszigetelő szerkezet (tévesen: akusztikai szerkezet):
Általános hiba az akusztikai funkcióval (is) felruházott szerkezetet általánosan csak "akusztikai" szerkezetnek nevezni, mivel nagyon eltérő funkciójú és felépítési szerkezetekről lehet szó, ráadásul rendszerint ezek egymáshoz kapcsolódnak és más funkciókat is elláthatnak (tűzvédelem, esztétika, statika, stb.). A helyes elnevezés értelemszerűen: hanggátló, rezgésszigetelő vagy hangelnyelő szerkezet.

hangszigetelő szerkezet (tévesen: hangszigetelő anyag)
Olyan, hogy "hangszigetelő anyag" nem létezik, ezért eleve hibás a kifejezés. Olyan anyagok léteznek, amik javítják a szerkezetek hanggátlását (vagy hangszigetelését).
Például a szálas hőszigetelő anyagokat (pl. ásványgyapot, üveggyapot, fagyapot, stb.) "hangszigetelő" anyagnak titulálják, holott ezek a pórusos szerkezetüknek köszönhetően "csak" hangelnyelő tulajdonságúak. Igaz ugyanakkor, hogy a hangelnyelő anyagok egy szerkezet üregének csillapító anyagaként a szerkezet hanggátlását javítják. Ennek az elemi félreértésnek köszönhetően keverik a "hangszigetelő" és a "hőszigetelő" anyagokat. A zártcellás (kemény) polisztirol habok jó hőszigetelőnek számítanak, de a hanggátlást keménységük miatt inkább csak rontják.


Általános kérdések

Kérdés/Probléma:
Mi kell a jó hanggátláshoz?
Válasz:
Ha az egymást zavaró funkciók szerkezeti vagy közvetlen szomszédossága nem kerülhető el, a zavaró (adó) hangtér és a védendő (vevő) hangtér közötti hangutak megszüntetése vagy csillapítása szükséges:
- szerkezeti dilatáció: az adó és a vevő tér határoló szerkezetei között ne legyen merev kapcsolat
- szerkezeti tömítés: az adó és a vevő tér határoló szerkezetei légtömören záródnak
- szerkezeti csillapítás: az adó és a vevő tér közötti határoló szerkezet saját rezgései csillapítottak.


Problémák, felvetések, válaszok

Kérdés/Probléma:
"Lakóingatlan utólagos hangszigetelésével kapcsolatosan szeretnék édeklődni. Jelenleg két lakást 30-as normál porotherm tégla választ el. Ennek gyenge hangszigetelését szeretnénk feljavítani. Három szoba egy oldalról szigetelve: 1. lakás háló (5,40×2,60), 2. lakás gyerekszoba (5,10×2,65), 3. lakás nappali (16,56), összesen: 48,51 m2. Ezen felül van egy lépcsőház ami a méretek miatt max. 5-7 cm szigetelést enged egy-egy oldalon, viszont akár a két oldal is szigetelhető. Két termék keltette fel az érdeklődésem: TECSOUND ® 2FT 45 és TECSOUND ® SY BANDA 50."
Válasz:
A hanggátlásjavítás megfelelő megoldásának kiválasztása nagyban függ a zavar jellegétől és a meglévő épületszerkezetektől.
A válaszfal felvastagítása előtétfal építésével csak akkor jelent érdemi megoldást, ha a zavarok egyértelműen az aránytalanul vékony határolás (pl. csak 10cm a válaszfal) miatt szűrődnek át. A 30cm vastag Porotherm falazat hanggátlása laboratóriumban 42dB, a helyszínen így kb. 38dB lehet, amit a falba süllyesztett elektromos és gépészeti szerelvények tovább ronthatnak. Lakások közötti elválasztásra helyszínen 52dB léghanggátlás szükséges.
Tapasztalataink szerint a fő problémát legtöbbször a nem megfelelő aljzatdilatáció okozza, ami miatt a helyiségek szerkezeti (lépéshang) zajai áthallatszódnak. Ilyenkor nem csak a szomszédos fal, hanem a kapcsolódó összes szerkezet (többi fal, vagy akár mennyezet) elburkolása is szükségessé válhat.
Ha a falak és a födém körülbelül azonos tömegű és vastagságú, csak szerkezeti akusztikai vizsgálattal, méréssel deríthető ki egyértelműen az áthallás igazi oka. Enélkül minden lépés csak próbálgatásnak minősül.
A Tecsound termékek könnyűszerkezetes határolások hanggátlásjavítására alkalmasak (pl. Tecsound 50/70/100), vagy falazatok közötti dilatációra alkalmasak (pl. Tecsound FT, 2FT anyagok), azaz csak szerkezetben alkalmazva használhatók. Tipikusan 2 réteg gipszkartonos előtétfal vagy álmennyezet esetén a gipszkarton lapok között vagy a gipszkarton lap és a mögöttes tartószerkezet között alkalmazva lehet az egyszerű gipszkartonos szerkezethez képest 3-10dB-vel nagyobb léghanggátlás-javulást elérni. Az előtétfalak kb. 6-10cm vastagságban, az álmennyezetek kb. 10-20cm vastagságban hatékonyak. A Tecsound Banda termék a "normál" Tecsound membránnal azonos anyagú, csak tekercsben és 50-70mm szélességű csíkban lehet kapni, fémprofilok között vagy nem teljes felületen (pl. fémdobozon) alkalmazzák.

Kérdés/Probléma:
"Kertes házas övezetben lakom, és sajnos a közelünkbe költözött egy zenekedvelő szomszéd, aki elég hangosan szeret zenét hallgatni és a megfelelő felszerelése is meg van hozzá. A "szomszéd" egy utcával arrébb, nagyjából 200 méterre lakik tőlünk, velünk szemben, de köztünk nincs beépítve a terület, fák sem igen vannak, így túl sok minden nincs ami a felfogná a hangot. Csukott ablaknál a zene nem igen hallatszik be, de a mélynyomót hallani - ezt szeretnénk kiküszöbölni. Az a kérdésem, hogy egy kb. 2 méter magas teli falazott kerítéssel (ami úgy 1,5 - 2 méterre van a házunk homlokzatától) megszüntethető-e ez? Ha igen, milyen anyagból érdemes építeni?"
Válasz:
Jól hanggátló homlokzati ablakok esetén sem lehet meggátolni a mély hangok beszűrődését, ezért különösen csendesebb, kevésbé forgalmas lakóövezetben, ahol nincs más alapzaj, az áthallás még zavaróbb lehet. A közép- és magas-hangokat viszont az ablakok (és a könnyű szerkezetek) általában jól szűrik.
Még jobb ablakkal vagy a meglévő ablak tömítgetésével jobb eredményt el lehet elérni, egy kerítés is valamennyit számíthat (csak tömör felület jöhet szóba, minél magasabb), de a problémát biztosan nem fogja megszüntetni egyik sem. A növényzet hanggátlási vagy árnyékolási hatása általában elhanyagolható.
Remélem sikerül egyezkedni a szomszéddal, mert általában ez a legjobb (és egyetlen működő) megoldás. Érdemes megfigyelni, hogy nyitott ablak vagy ajtó mellett hallgat-e zenét a kedves szomszéd, mert ez is jellemző ok lehet: van, aki nyáron nyitott erkélyajtó mögött szereti döngetni a muzsikát. Ha másokat is zavar a jelenség, érdemes többedmagukkal eljárni. Hatósági eljárásra csak a helyi rendeletek szerint vagy este 10 óra utáni időszakban és rendszeresen elkövetett csendsértés esetén érdemes gondolni.

Kérdés/Probléma:
"Egy bevásárló-központ szépségszalonjában a szomszédos kabinok és környezetük között nagy az áthallás, ami a kabinokban zavaró. Mit lehet tenni, ha bérlőként csak mozdítható szerkezetekbe szeretnék beruházni?"
Válasz:
bérlemény paravánfalak áthallásaMint minden esetben, ilyenkor is elsősorban azt fontos tudni, hogy milyen az adott szituáció, milyen határolások készültek el eddig és milyen belsőépítészeti vagy funkcionális követelmények és igények korlátozzák a lehetőségeket.
A bevásároló-központokban tipikusan szerelt határolások készülnek, mert ezeket lehet egyszerűen bontani. A bérleti egységeket bizonyosan válaszfalak határolják, amik födémtől födémig épülnek, de a bérleményen belül takarékossági okokból és egyéb szempontok (pl. tűzvédelmi előírás) miatt csak „paravánfalak” épülnek, amik éppen csak a látszó álmennyezet fölé érnek, de nem zárnak a födémig. Ez akusztikai szemmel tipikus hiba, ami nem megfelelő szerkezet esetén a paravánfal látszó szerkezetétől függetlenül áthallást okozhat. A nem megfelelő szerkezet ilyen esetben azt jelenti, hogy a látszó álmennyezet szerkezete és a fal látszó álmennyezet fölötti nem tömör tömése akusztikai szempontból milyen minőségű.
Minden esetben javaslom a hangelnyelő álmennyezetek alkalmazását (ez a bevásárló-központokban tipikus látszóbordás kazettás álmennyezeti lapokat tekintve könnyen bontható és cserélhető), a jobban hangelnyelő típusok csökkentik a használati zajszintet és javíthatják a kerülőutas (álmennyezet fölötti) léghanggátlást. Léteznek olyan álmennyezeti lapok, amik hangelnyelő és fokozott léghanggátló tulajdonsággal is bírnak. A tömör gipszkarton álmennyezeti lapok léghanggátlása jobb, de a kabinokon belüli zajszint várhatóan nő, a használati komfort csökken.
A paravánfal látszó álmennyezet fölötti szakaszát minél nagyobb testsűrűségű ásványgyapottal vagy üveggyapottal kell minél nagyobb vastagságban kitölteni. A paravánfal felületén meg kell szüntetni a léghanggátlást gyengítő, legtöbbször helytelenül kivitelezett süllyesztett szerelvényeket. A paravánfal üregét (ha ezt kifelejtették volna) szálas anyaggal (üveggyapot vagy ásványgyapot) kell kitölteni.
A kabinokon belül az oldalfalra is lehet hangelnyelő burkolatot tenni, de az oldalfalakon rendszerint csak lényegesen kisebb felület áll rendelkezésre és a jó minőségű elnyelő felületek elérhető áron általában sérülékenyek, ezért oldalfali burkolatként közösségi területen nem tartósak.
Ha az áthallás szerkezeti jellegű (kopogó hang), akkor a bérleményen belül csak jelentő saját beruházással úsztatott és a határolandó helyiségek között dilatált aljzatokkal vagy szerelt de rugalmas alátéteken álló dobogóval illetve álpadlóval lehet segíteni (ez viszont szinteltérést okoz és nem biztos, hogy a bérbeadó vagy az üzemeltetési engedély ezt lehetővé teszi).